Program Rasa Sayang suntik perpaduan - Mas Ermieyati Samsudin
KUALA LUMPUR: Keunikan makanan
Malaysia memberi impak besar terhadap ekonomi pelancongan negara, termasuk
menerusi penggunaan media sosial.
Timbalan
Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Mas Ermieyati Samsudin, berkata
pelancongan makanan turut memanfaatkan pengusaha restoran dan kedai makan,
sekali gus meningkatkan ekonomi penduduk tempatan.
"Kerancakan
penggunaan media sosial ketika ini membolehkan kita melihat dan menikmati
pelbagai jenis makanan yang mungkin tidak pernah ditemui," katanya berucap
pada majlis perasmian Program Rasa Sayang sempena Sambutan Hari Kebangsaan
ke-60 di sini, hari ini.
Program
kerjasama penggerak seni tanah air, Kakiseni, dan pusat beli-belah Quill City
Mall itu menampilkan 60 jenis makanan dari setiap negeri di Malaysia dalam
konsep warung sebagai meraikan sambutan Hari Kebangsaan.
Pengarah
Urusan Quill City Mall, Datuk AR Michael Ong, berkata program berkenaan adalah
inisiatif menarik meluahkan perasaan cinta dan bangga sebagai rakyat Malaysia.
"Program
ini diharap menyatukan rakyat Malaysia berbilang kaum dan agama untuk
menghayati makna kemerdekaan terutama warga kota yang sibuk dengan kehidupan
seharian.
"Penganjuran
program bertujuan merapatkan silaturahim dan mencapai objektif perpaduan sesama
kita," katanya.
Sementara
itu, Presiden Kakiseni, Low Ngai Yuen, berkata program itu berupaya
menyemarakkan sambutan Hari Kebangsaan dan memperluas serta memperkukuh
semangat kekitaan, saling memahami dan menghormati dalam kalangan rakyat
Malaysia.
"Kita
melaksanakan program ini supaya orang ramai dapat menghayati keunikan Malaysia
selain menghayati makna sebenar kemerdekaan," katanya.
Orang
ramai turut berpeluang memenangi baucar beli-belah berjumlah RM8,000 dengan
menyertai pertandingan 'Cook for Malaysia'.
Sumber : BH